De Backer Koen

Duivenmelker op de grote fond uit Hoevenen


Even mezelf voorstellen. Koen De Backer, geboren in december 1985, reken zelf maar even uit hoe oud ik ben.
Mijn vader heeft altijd duiven gehad, en vandaar ben ik in contact gekomen met de duivensport.

In 2002 ben ik zelf begonnen met de duiven, ik was toen 16 jaar, en mijn interesse in de duivensport werd groter. In het begin speelde ik met mijn vader in tandem, en dit op de vitesse. Natuurlijk is het leuker om voor jezelf te spelen. Je kan dan immers volledig je eigen "goesting" doen, en in 2003 ben ik zelfstandig gaan spelen, toen ook nog op de vitesse. In 2004 speelde ik zelfs kampioen in mijn vereniging, maar na wat tegenslagen ben ik in 2005 overgeschakeld naar de fond en overnachtfond. De vitesse was toen al sterk bergaf aan het gaan in onze regio, waardoor het aantal duiven praktisch elke maand minder en minder werd. Daarbij kwam ook dat de duiven waarmee ik kampioen speelde in 2004, in hetzelfde weekend verloren gingen, wat natuurlijk heel vreemd was.

In 2005 & 2006 werden er dan diverse duiven aangeschaft om de stap naar het grotere werk te zetten. Het merendeel hiervan kwam van Jimmy Brands uit Berendrecht, nationaal kampioen grote fond in 2000, en eveneens uit Berendrecht. Deze werden aangevuld met duiven van Francois Struyf (Zandvliet), Leo Kloots (Zandvliet) en Ludovic Van De Wouwer (Berendrecht). 2005 & 2006 waren vooral 2 jaren om degelijk kweekmateriaal bijeen te zoeken, en hieruit te kweken.

2007 moest het eerste jaar worden waarbij ik mij echt naar de overnachtfond zou zetten. Het was de bedoeling de jaarlingen op het klassieke programma te spelen nl. Bourges, Chateauroux, Montlucon en Limoges. De vogelpest zorgde echter voor ellende, en Limoges (voor mij een testvlucht voor jaarlingen) werd afgelast...

Het seizoen 2008 was wat het spelen van de duiven betreft al veel beter. De vogelpest kwam ditmaal geen roet in het eten gooien, en we konden de duiven testen. De oude duiven werden aan een stevig programma onderworpen, met wisselend succes. Tot en met het weekend van Barcelona liep het tamelijk goed, maar daarna zakte de forme, en daarbij de resultaten...

2009 was een moeilijk seizoen. De goede prestaties bleven wat achterwegen, en Bordeaux, een vlucht wat voor mijn jaarlingen DE afspraak moest zijn, was toch een beetje een tegenvaller. 4 prijzen op 10, maar niet vroeg genoeg, en enkele jaarlingen waar ik wat in zag bleven achter. Positieve noot in 2009 was dat mijn Barcelonaduif bevestigde van het jaar voordien. Ditmaal een 51e provinciaal op 1559 duiven, tegenover vorig jaar 52e van 1372 duiven. 2 diverse weertypes, en 2x 1:25 ... toch niet onaardig !

In 2009 nam ik de beslissing om naar 2010 toe al de eerste voorbereidingen te nemen naar een verhuis toe. Mijn vriendin studeert af in 2010, en dan zoeken we onze eigen stek. In 2010 zouden er geen jongen gekweekt worden en werden er in juli 2009 reeds grondig geselecteerd bij de kwekers. Enkele werden verkocht en enkele naar de eeuwige jachtvelden verwezen.

2011 was het jaar van de wederopbouw. Meer hierover kan u al lezen bij de prestaties.